Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция няма да отвори скоро пазара за живи животни от България

Най-евтиното месо в ЕС е у нас, показва анализ на Евростат

Снимка: БГНЕС

Турция няма да отвори пазара за живи животни от България в навечерието на празника Курбан Байрям. Това съобщи в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите у нас Бойко Синапов.

Въпреки интензивните преговори между българското и турското Министерство на земеделието, пазарът за нашата стока няма да бъде отворен скоро:

Нещата няма да се случат за този Курбан Байрям, но продължаваме да работим, каза Бойко Синапов.

Той смята, че няма сериозни причини да не се постигне пробив в преговорите. Според него забавянето е заради уточняването на технически въпроси и на взаимодействието между ветеринарните служби на двете страни. Синапов прогнозира, че въпросът ще бъде решен до края на годината:

Нашето искане е да имаме дългосрочно решаване на въпроса, а не само до края на годината - твърди договори, дългосрочни, с перспектива.

Отварянето на турските пазари за животните от България ще гарантира бързото развитие на животновъдството у нас. Търсенето на месо в южната ни съседка е голямо, цените са чувствително по-високи от тези у нас и това дава възможност фермерите да работят при добра печалба.

Същевременно анализ на Евростат показва, че България е сред европейските страни, в които се консумира най-евтиното месо.

По данни на НСИ през миналата година средното количество е било 32 килограма месни продукти.

Най-предпочитаното за консумация  от българина остава пилешкото, основно заради цената, показват данните. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44