Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Букурещ е водеща тема за вестниците в Румъния. 

"Йоханис - Макрон, договорки с резерви", пише днес в заглавие в. "Адевърул". Изданието  допълва, че президентът на Румъния Клаус Йоханис е избегнал да даде директен отговор на френския си колега по темата за промените в директивата за командированите работници. От своя страна Макрон не даде ясен знак, Франция би подкрепила изцяло приемането на Румъния в Шенген.

На кратко, нито един от двамата лидери не чу от устата на другия твърда подкрепа за целите в дневния си ред, отбелязва "Адевърул".

"Първите наземни ракети за противовъздушна отбрана с етикет "Произведено в Румъния", е водещото заглавие на румънското издание "Економика". В рамките на три години Румъния може да стане страна производител на системи за противовъздушна отбрана с малък и много малък обсег на действие под егидата на френския концерн МБДА, отбелязва медията. Плановете са уточнени при посещението на Макрон в северната ни съседка.

Вчера френската компания, която е европейски лидер в сферата на тактически ракетни системи, подписа в Букурещ меморандум за разбирателство с румънска държавна компания в сферата на отбраната. Целта е развиване на механизъм, чрез който от една страна румънските въоръжени сили ще бъдат снабдени с ракети за въздушна отбрана последно поколение, а от друга - на местно ниво ще им бъде осигурено производство и поддръжка от страна на румънската отбранителна индустрия.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44