Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж с мачете рани двама войници в Брюксел, властите работят по версия за терористичен акт

Снимка: БГНЕС

Мъж от Сомалия, въоръжен с мачете, нападна и рани двама войници в центъра на Брюксел и беше застрелян. 

Властите работят по версията за терористичен акт.

Около 21.20ч минувачи на централния булевард „Емил Жакмен“ в Брюксел чуват викове на арабски „Аллах е велик!“

В този момент мъж напада с голям нож мачете патрулиращите по улицата трима войници от белгийската армия. При самозащита военните са простреляли нападателя, който е откаран в болница с опасност за живота, обяви федералната прокуратура. Двама от войниците са леко ранени. Районът от около площад „Де Брукер“ в сърцето на Брюксел беше незабавно блокиран от множество полицаи.

Въоръженият мъж на около 30-годишна възраст е от сомалийски произход, съобщава обществената телевизия РТБФ. Той не е нямал досие за терористична дейост в Белгия, допълват източници на РТЛ. Степента на терористична тревога остава непроменена, съобщи пред журналисти на място кметът на Брюксел Филип Клоз:

„Според първите данни, с които разполагам, става дума за илозилан акт и самотен нападател.“

Това е вторият случай на неутрализиран терорист в Брюксел, откакто повече от 2 години военни патрулират наравно с полицаите в града. Само преди 2 месеца мъж от арабски произход се опита да взриви бомба в подлеза на централната жп гара, но беше застрелян от охраняващия военен патрул.


Двама полицаи в  Лондон са леко ранени при задържането на млад мъж с нож пред Бъкингамския дворец.
20 годишният е арестуван. За момента не е ясно какви са били мотивите му.Кралица Елизабет Втора не е била в Бъкингамския дворец, съобщава Би Би Си.


Контратерористичният отдел на Скотланд ярд пое разследването на инцидента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44