Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер: Държавите членки на ЕС трябва да заделят повече за мигрантското споразумение с Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер заяви, че страните от Европейския съюз трябва да заделят повече пари от националните си бюджети, за да се изпълнят задълженията по мигрантското споразумение между блока и Турция.

Йотингер призова държавите членки да се придържат към поетия ангажимент и да заделят повече от 2 милиарда евро от националните си бюджети до края на 2018-а.

В интервю Йотингер заявява, че Европейската комисия вече има планове за отпускането на около 300 милиона евро от ресурсите си за втория транш към Турция в размер на 3 милиарда евро.

Държавите членки ще трябва да финансират поне два милиарда, казва европейският комисар пред германското списание Дер Шпигел.

Държавите от ЕС и Турция постигнаха споразумение през март 2016-а за ограничаването на нелегалната миграция през Егейско море с вземането на по-стриктни мерки срещу трафикантите на хора и подобряване на условията на живота на близо трите милиона сирийски бежанци в Турция.

ЕС обеща да задели 3 милиарда евро като първи транш от обща сума от 6 милиарда евро за различни проекти в подкрепа на сирийските бежанци.

Според споразумението ЕС трябва да осигури още 3 милиарда евро на Турция до края на 2018-а. 

Въпреки че плана допринесе за намаляване на бежанския поток, турските власти разкритикуваха блока за забавяне на обещаното финансиране.

В Турция има повече сирийски бежанци отколкото в която и да е друга страна по света. Държавата е похарчила повече от 20 милиарда евро собствени средства в помощ на бежанците от началото на войната в Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44