Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоглавият лешояд все по-често срещан във високопланинските части на Рила

Лешояд от защитения вид е бил засечен над Рибните езера

Лешояд се е появил по долината на река Дупнишка Бистрица и в района над Рибните езера над Кирилова поляна в Рила, съобщиха от администрацията на Националния парк "Рила". Птицата е една и съща и е била проследена с GPS система. 

Нощувката на един белоглав лешояд в Рила са констатирали експерти от Фонда за дивата флора и фауна през август, преди дни. Птицата е прелетяла от Кресненското дефиле, където е била освободена преди време в рамките на програмата за възстановяване на вида в района, обясни Стефан Кирилов от администрацията на Националния парк "Рила".

Защитеният вид се проследява. Пребиваването на белоглавия лешояд във високопланинските части на Рила става все по-често след успешното възстановяване на вида в Кресненския пролом. Природозащитници и планинари коментират, че появата на лешояд в този район на Рила не трябва да учудва.

Белоглавият лешояд пребивава, макар и за кратко там, където открие хранителна среда. През последните години в Рила се развъждат стада овце, крави и коне за конен туризъм. След тях лешоядите намират умрели животни, които ги привличат, отбелязва природозащитникът от Кюстендил инж. Севделин Атанасов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44