Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 деца се родиха от инвитро програмата на Столичната община

Снимка: БГНЕС
10 двойки кандидатстват по програмата на Столичната община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми. За трета поредна година ще бъдат отпуснати средства за инвитро процедури с донорски яйцеклетки, като през септември ще бъдат разгледани заявления на участниците. От общината съобщиха, че планират през следващите етапи на програмата да автоматизират част от административните изисквания към двойките.

Донорската програма на СО стратира през 2015 г и до сега седем деца -  5 момчета и 2 момичета, са родени благодарение на нея. Последното бебе проплаква преди броени дни - на 21 август. Двойките нямат задължение да уведомят общината за резултата от инвитро процедурата, така че на практика децата може и да са повече, каза зам.-кметът по направление „Финанси и стопанска дейност“ и ВрИД заместник-кмет по направление „Столично общинско здравеопазване“ Дончо Барбалов.

Това, което отличава общинската програма е, че финансирането е за инвитро процедури с донорски яйцеклетки, за които Центърът за асистирана репродукция не отпуска средства. Също така възрастта на жените, които се подпомагат е увеличена до 50 г., ненавършени към момента на кандидатстване.

Общината покрива по една инвитро процедура на двойка, като се финансират и съпътстващите интервенции.

Краен срок за кандидатсване няма, програмата приключва с изчерпването на бюджета за нея, който и тази година е 70 хил.лв. През септември предстои специализираната комисия към СО да проведе първото си заседание, на което да разгледа постъпилите заявления.

Повече подробности - чуйте от репортера Златина Йовкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.