Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти поискаха специална политика към изостаналите райони на страната и разкриване на нови работни места

Нужна е специална политика към изостаналите райони на страната и разкриване на нови работни места – около това се обединиха участниците в днешната среща за демографския срив и социалните проблеми във Видин.

Според доцент Георги Бърдаров демографските тенденции в България не се различават от тези в останалите държави в Европа. Обезпокоително е, че все повече намалява броят на хората в активна възраст, заместващи тези, които се оттеглят от пазара на труда:

Последната стойност, която видях за Видин, е много обезпокоителна. Този коефициент към 2016 година е 100:42, т.е. на 100 излизащи в пенсионна възраст, едва 42-ма души влизат в активна възраст.

Да се използват възможностите на региона, за да бъдат решени демографските проблеми, призова заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Тук има свободна работна ръка, има традиции в редица сектори. Това, заедно с геополитичаското положение на Видин, дават възможности за развитието на региона. За мен Индустриална зона Видин е една от най-перспективните за развитие в цяла България, особено за компании от Централна Европа, заради възможността да използват река Дунав и като транспортна връзка, каза доцент Георги Бърдаров.

Според заместник-министър Манолев за региона е необходимо производствено предприятие, което да генерира повече работни места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44