Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Над 11 хиляди експерти ще работят за връщане в клас на отпадналите ученици

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Повече от 11 100 експерти в цялата страна ще работят за връщане на отпадналите ученици в класните стаи, заяви в Арбанаси министърът на образованието Красимир Вълчев.

Екипите ще продължат да работят и след началото на учебната година. Механизмът ще бъде разширен с мерки за задържане на учениците в образователната система.

За да бъдат задържани децата в училище, Министерството на образователното и Министерството на труда и социалната политика ще внесат предложения за увеличаване на помощите, обвързани с посещението в училище, посочи в Арбанаси министърът на образованието Красимир Вълчев:

Училището, респективно учителят да може да предлага семейните помощи за деца да се изплащат в натура, когато детето има нужда от конкретни неща, за да посещава училище.

Между 130 и 150 хиляди са напусналите училище ученици, които трябва да бъдат върнати в класните стаи, каза още министърът на образованието Красимир Вълчев по време на семинар с учители в комплекс "Камчия" край Варна:

Между 130-150 хиляди са деца, които очакваме по тази линия. Ще бъдат осигурени необходимите средства. Да, някъде със сигурност ще има проблем с недостиг на материална база, особено там, където са струпани много деца от уязвими групи. Ние работим и по тези казуси, работим и по казусите, когато някой види дете, което е на улицата в учебно време, вместо да е на училище да подаде сигнал, то да бъде идентифицирано и да бъде вкарано в училище.

Министър Вълчев заяви, че са готови новите учебници за втори и шести клас. Той увери, че до 15 септември те ще бъдат доставени в 90 до 95 на сто в училищата:

Дори и да има някъде закъснение, то ще бъде минимално и мисля, че няма да попречи за стартиране на учебната година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44