Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия и Австрия настояват за запазване на граничния контрол в Шенген

Европейската комисия обмисля връщането на граничния контрол в Шенгенската зона като мярка срещу международния тероризъм. Към момента връщането на граничния контрол между страните от Шенген подлежи на изрично разрешение от еврокомисията. Тя е издала такова за границата между Австрия и Германия, което важи до ноември. Двете съседни страни искат продължаването на проверките. Това е основната тема на днешния разговор на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, която се провежда на четири очи и без медийно отразяване.

Еврокомисията разреши въвеждането на граничен контрол между южната германска провинция Бавария и Австрия. Причината - неуправляемия мигрантски поток преди две години. Към извънредната мярка се присъединиха Дания, Швеция и Норвегия. Проверките трябваше да бъдат преустановени още в края на 2016-та година. Продължението до ноември по думите на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос е за последен път.

Точно това иска да избегне германският канцлер Ангела Меркел в разговора си на четири очи с Жан-Клод Юнкер. Меркел има нужда от подкрепа в навечерието на изборите, а то се изразява в реверанс към баварския министър-председател Хорст Зеехофер, според когото външните граници на ЕС не са достатъчно добре защитени. 
Никой не може да обещае абсолютната сигурност, но има и може още много работа да се свърши в рамките на Европейския съюз, заяви Зеехофер миналата седмица.

Същото мнение изрази и австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка. Причината за искането и на Австрия за продължаването на граничния контрол външният министър на алпийската република Себастиян Курц произнесе в традиционното си лятно интервю за обществената телевизия ОРФ: 
Имаме нужда от граничния контрол дотогава, докато през Европа продължават да преминават нелегални мигранти, т.е. и след ноември.

В навечерието на разговора Меркел-Юнкер еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос коментира в интервю за немски ежедневник, че сигурността на европейците е основен приоритет и еврокомисията обмисля възможността да промени правилата в Шенгенската зона.

Други теми на разговора в Берлин на германския канцлер Ангела Меркел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер са отношенията с Полша и Брекзит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44