Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кочериново и околните села блокираха пътя за Рилския манастир

Причина за протеста е въвеждането на воден режим

| обновено на 31.08.17 в 14:55
Снимка: БНР

До 15 септември Кочериново ще бъде на воден режим. Водата ще се спира от 21.00 часа вечер до 10.00 часа сутрин.

Причина за наложения режим е продължилото засушаване и намалените водни количества от язовир “Калин”. Дебитът на подаваната вода за Кочериново е паднал на около 40 литра в секунда. По думите на кмета Минков няма обяснение за тази ситуация, при положение че от язовир "Калин" за двете общини Рила и Кочериново се подават между 145 и 180 литра в секунда. Вероятно ползването на вода в Рила е неправомерно завишено, още повече, че над 90% от домакинствата в Рила са без водомери, недоволстват в съседното Кочериново. Екип на оператора "Кюстендилсака вода" е на място за намиране решение на водния проблем за района на Кочериново.

Около 200 жители на Кочериново и близките села излязоха на протест при училището в центъра на града срещу жестокия, според участниците, режим, въведен това лято от оператора "Кюстендилска вода". Хората твърдят, че не се вземат мерки срещу кражбите на вода:

Не може да търпим повече.

Ваши бивши служители казват: "Знаем всички незаконни отклонения", обаче никой не иска да ги провери. Кметът на общината казва: "Предал съм да се проверят нелегалните отклонения", не идват да ги проверят
, заявиха част от недоволните.

За час движението за Рилския манастир в двете посоки спря, ползваха се обиколни маршрути, автобус с туристи, връщащ се от светата обител изчака края на протеста преди 9 ч. Неофициалният срок Кочериново и още осем села в общината да имат нормално водоподаване е до 3 дни, след което протестиращите заплашват с блокиране и на автомагистрала "Струма".

В някои от селата като Бураново и Крумово например нямат вода цял месец, а в самия град Кочериново по 10-12 часа на денонощие. Тези, които работят в Благоевград, карат с туби, за да сготвят и да имат за пиене.

Хората обвиняват за тежката ситуация областната управа в Кюстендил и оператора "Кюстендилска вода". Директорът инж. Георги Георгиев пристигна на мястото на протеста, за да ги чуе. Те обаче го освиркаха и едва не се стигна до линчуване. Той обеща до три дни проблемът да бъде решен и каза още, че и в съседния град Рила вече започва монтирането на водомери и се вземат мерки за откриване и спиране на всички нерегламентирани изводи и водохващания по ВиК мрежата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44