Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Министерството на образованието завяват, че не делят децата на бедни и богати

МОН: Черно-белите учебници са възможност за избор

Мая Манолова настоява за отмяна на едноцветните помагала

| обновено на 31.08.17 в 13:42
Снимка: БГНЕС

От просветното министерство отхвърлят твърденията, че отпечатването и на черно-бели учебници лишава от качествено обучение децата на родители с по-малки финансови възможности.

Тази година за първи път ще има и черно-бели учебници, като по-евтин вариант за големите ученици.

Според нова наредба учебниците от 8-и до 12-и клас, които не са безплатни, могат да се отпечатват както в многоцветен, така и в едноцветен вариант. От просветното министерство обясняват, че тази възможност е дадена, тъй като в по-горните класове има предмети, които не изискват задължително пълноцветен печат – като примери се посочват математика, физика, химия.

Издателите и родителите имат право на избор и наредбата само регламентира неговата свободна реализация, се заявява в съобщението. В него се декларира още, че Министерството на образованието не дели децата на бедни и богати.

Омбудсманът Мая Мановлова обаче настоя да бъде отменено издаването на черно-бели учебници. Тя изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев да измени своята заповед от 18 август.

Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях, посочва Манолова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44