Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган определи като скандално повдигането на обвинения на турски охранители за сблъсъците във Вашингтон

| обновено на 01.09.17 в 12:37
Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на американските власти да арестуват и повдигнат обвинения на турските охранители, замесени в сблъсъците пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон през май, е скандал. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след молитви за мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Това е пълен скандал. Това е скандален знак за това как работи правосъдието в САЩ, посочи Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Общо по случая бяха повдигнати обвинения на 19 души, 15 от тях – сътрудници на турските служби за охрана. По време на посещението на Ердоган във Вашингтон през май негови въоръжени охранители нанесоха побой на протестиращи кюрдски активисти пред резиденцията на турския посланик в САЩ. 11 души пострадаха. Анкара посочи, че осигурената от американска страна защита не е била достатъчна и това е застрашило сигурността на турския президент. Ръководителят на полицията в американската столица описа инцидента като брутална атака срещу мирните демонстранти, събрали се пред резиденцията на турския посланик.

Ердоган коментира и скорошното изказване на френския президент Еманюел Макрон в "Льо Поан". Пред изданието френският държавен глава каза, че работата на президентите невинаги е много приятна, например налага му се да говори с Ердоган всеки 10 дни. Негов съветник посочи, че разговорите с Турция винаги са много сериозни. Турският лидер посочи, че трябва да научи какво е имал предвид френският му колега и допълни, че желае приятелството между двете страни да се задълбочава. В последния телефонен разговор между двамата държавни мъже Франция настояваше за освобождаване на задържан в Турция френски журналист. ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44