Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между Германия и Турция се влошиха след ареста на още двама германски граждани

Снимка: архив

Още двама германски граждани са били арестувани в Турция, съобщи външното министерство в Берлин. Арестът е извършен в четвъртък и все още няма информация какво е обвинението срещу тях. Според дипломати обаче отново става дума за политически акт. Германия обяви, че в отговор на арестите на свои граждани ще блокира преговорите за митнически съюз между Турция и ЕС.

55 германски граждани са задържани в турски затвори в рамките на една година. Срещу 12 от тях са отправени политически обвинения. Вече 200 дни без процес и право на защита в турски затвор е кореспондентът на вестник „Ди Велт“ Дениз Ючел. Поредните задържани са арестувани в четвъртък в района на Измир. Уведомен е консулът на Германия там. Германското правителство се опитва да установи контакт със задържаните и да изясни възможно най-бързо какво се е случило, както и да се заеме със защитата им.

По-голямата част от арестуваните в Турция германски граждани имат само германски паспорт. Наскоро стана ясно, че задържан без основания е и германски гражданин, минавал през Турция на път за Ерусалим.

Очакваме от турското правителство да освободи незабавно всички германски граждани, които са в арест по недоказани или дори без обвинения, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

В отговор на тези събития германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Берлин ще блокира преговорите между ЕС и Турция за създаване на общ митнически съюз.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44