Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма сериозни щети след силните бури в някои райони на страната

| обновено на 03.09.17 в 19:13
Снимка: Кирил Фалин

Кратки, но доста силни бури, имаше днес в някои части на Западна България.

Седем общини бяха засегнати във Врачанска област. Електрозахранването там вече е възстановено навсякъде, с изключение на района на Бяла Слатина.

Кратковременна буря остави без ток за между четири и шест часа населени места в общините Враца, Козлодуй, Мездра, Криводол, Роман и Борован.

Само за няколко минути скоростта на вятъра рязко се покачи до ураганни стойности. Бурята е събори по улиците на Враца десетки дървета и клони, успя да изкърти и пътни знаци. Силният вятър обърна метален щанд. Пострадала е една жена, която е настанена в болница със счупен таз.

Дежурни екипи от общинската фирма „БКС“ и пожарникари са разчистили.

Силен дъжд с бурен вятър от 76 км. в час събориха клони по улиците, а също и саксии от по-висите етажи на кооперациите в Кюстендил. Бурята продължи около 15 минути. На моменти западният вятър достигаше скорост от 21 метра в секунда, казаха за "Хоризонт" от метеорологичната станция. Екипи на Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" отстраниха паднал клон на централния булевард "Цар Освободител" при спортният комплекс "Осогово". Там полицаи регулираха движението, докато трасето бъде почистено. Имаше паднали клони и по булевард "Георги Раковски", покрай река Банщица. Бурята не е нанесла сериозни щети, каза за БНР началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев.

Всички проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над София, вече са отстранени. Това съобщи за "Хоризонт" Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Екипите вече се прибраха в базата, няма проблеми никъде. Наблюдаваме обекти, изпълнили сме сигналите за паднали клони. За момента ситуацията е нормална. Направили сме обходи на критичните места, където може да се получи завирявания. В момента и времето се оправи, така че няма никакъв проблем.

По-рано днес в Столичната община постъпиха 25 сигнала за проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над столицата. Сигналите са предимно за повалени дървета и клони. Отстранено беше и паднало дърво, което временно затрудни движението на трамвай №10.

Жълт код за обилни валежи, придружени от гръмотевици, е обявен за 5 области в Северозападна и централна Северна България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44