Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на градинарската чорба в Златарица

Снимка: Здравка Маслянкова

С празник на градинарската чорба в град Златарица за 12-а година почетоха своите градинари гурбетчии. Празникът беше посветен на 160 години от създаването на Златаришкото градинарско благотворително дружество.

В Златарица почитат гурбетчиите си, защото с тяхна помощ в селището са построени църквата и училището, разказва кметът Пенчо Чанев:

Всяка година 600-700 човека са тръгвали на гурбет и за разлика от сегашните гурбетчии винаги са се връщали и са подпомагали будни деца да учат в университети.

В 15 казана кулинари от близо и далеч приготвиха градинарски чорби и показаха, че от картофи, моркови и домат може да се правят и сладкиши.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44