Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Димов: Експертен съвет ще решава за волфрамовите залежи край село Кръстава

Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Експертен съвет в Пазарджик трябва да вземе решение дали да продължи процедурата за оценка на въздействието върху околната среда във връзка с инвестиционното намерение за разработката на волфрамовите залежи в района на велинградското село Кръстава. 

Министърът на околната среда  и водите Нено Димов коментира, че законът ще бъде спазен:
  
Директорът на Районната инспекция преустанови процедурата до определянето на санитарните, охранителните зони, които не бяха налични досега. В качеството ми на министър аз отидох да гарантирам, че ще бъде съблюдаван стриктно Законът за опазване на околната среда и процедурата, която изисква оценката за въздействие върху околната среда и приемането й, и респективно връщането й за преработка, за доработка и неприемането, те са четири възможности. Кои от четирите ще бъде това ще е решение на експертния съвет, който ще заседава на 27-ми в Пазарджик.

В същото време жителите на Велинград са категорични, че няма да позволят на мината да заработи, тъй като, според тях, добивът на волфрам в района на вододайната зона на града ще се отрази негативно на туризма и балнеолечението. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44