Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродоклад обвинява в корупция български граничари на "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС

Докладчикът за Турция при Европейския парламент Кати Пири внесе подробен сигнал в Европейската комисия с обвинения за корупция срещу българските гранични власти на ГКПП "Капитан Андреево".

В доклада на Пири, евродепутат от Холандия, се твърди, че българските гранични служители принуждават турските работници, завръщащи се от Европа в Турция за летните отпуски, да плащат подкупи. Пътуващите, които отказват да направят това, са наказвани да чакат до 14 часа, на други са били налагани немотивирани глоби, трети е трябвало да мият автомобилите си с цел дезинфекция. Кати Пири съобщи в социалните мрежи за внасянето на доклада и призова гражданите на западноевропейски страни от турски произход да сигнализират за всички проблеми при преминаването на българо-турската граница. Документът е подготвен съвместно с нейната белгийска колежка Катлийн ван Бремт от Фламандската социалистическа партия.

Кати Пири посочва, че въпреки десетгодишното членство на София в Съюза и вложените сериозни средства за борба с корупцията, въпросът не е решен. Наложително е с този проблем много сериозно да се заеме Европейската комисия. България е страна, която се готви да поеме европредседателството, а в същото време погазва правата на турци с европейско гражданство, категорична е Пири, депутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Документът ще бъде изпратен не само на Европейската комисия, но и на българското правителство.

Турските медии цитират свидетелствата на Текин Атеш, холандски гражданин от турски произход, който разказва за опита си. Той е говорил както пред Пири, така и пред холандски телевизионен канал. Атеш, който е пътувал към Турция със съпругата и децата си, отбелязва, че освен подкупите, на пътуващите се налагало да купуват изходни марки, продавани на по-висока цена, тъй като местата, на които марките се продавали на по-ниска цена, били съзнателно затворени. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44