Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

| обновено на 06.09.17 в 19:11
Снимка: архив


Отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Пловдив е център на тържествата, където на този ден през 1885 година военни части и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и обявяват Съединението. Честването започна сутринта с молебен в пловдивския катедрален храм "Света Богородица".  Тържественият молебен беше отслужен от  пловдивският митрополит Николай, който отдавайки почит в словото си  към всички участници в събитията от 6-и септември 1885 година, призова към единство 
За този празник бих казал, че всякога трябва да се вглеждаме в себе си. Нека се трудим усърдно в изпълнение на заветите на всички, които отдадоха живота си за вярата, за свободата, за единството, за независимостта на нашия народ.                                         
Освен политици, представители на местната власт и на обществени организации, в  храма дойдоха и десетки пловдивчани.  Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.  В 19 ч., по традиция, пред Военния клуб комитет „Родолюбие“, дружество "Традиция" и други организации, облечени в авгентични костюми и оръжие, представиха възстановка на ключовите исторически моменти от днешния ден преди 132 години - обсадата и нахлуването в конака, където е арестуван губернаторът на Източна Румелия и е провъзгласено Съединението.
По обед, в Пловдив бяха посрещнати и отличени участниците в Мемориалния маратон, започнали пробега си от град Съединение. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, на която ще присъства и президентът Румен Радев. БНР ще предава пряко от 20.30 часа церемонията.
В София годишнината  беше чествана с церемония пред мавзолея-костница на княз Александър БатенбергПрисъстваха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, общински съветници, представители на патриотични организации. С цветя, венци и трикольори в ръце българи от всякаква възраст сведоха глава пред подвига на героите, рискували своя живот в името на високия идеал - свободна, силна, независима и цяла България. Съединението се случи, защото народът го поиска, каза в словото си председателят на парламента Димитър Главчев:
Съзнаваме колко решаващо за напредъка на държавата и обществото е онова съединение, което прави силата. Не можем още веднъж да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели.
В дни на лутане светлината на този празник чертае пътя ни занапред, изтъкна Йорданка Фандъкова и допълни: Да помним и честваме великото дело на Съединението на България означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е това да сме заедно.
Венци в костницата бяха поднесени от името на президента на България Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. В програмата участие взе Националната гвардейска част, която изпълни славни български маршове. Празникът завърши с възстановка на бурните събития, довели до Съединението, представена от Национален съюз "Единение".

В Русе пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война се събраха дипломати, духовници, депутати и представители на местната власт. Преди Съединението градът е столица на Дунавския вилает и в последствие най-голям град на Княжество България. Именно тук е започнала подготовката на присъединяването на българските земи на юг от Балкана, обясни директорът на Регионалния исторически музей проф.Николай Ненов.

Комитетите "Единство" за първи път се случват в Русе и оттук започва целият систематичен процес на Съединението. С този акт, всъщност, ние - българите от Княжество България, приемаме към нас останалите българи, които до този момент не живеят в България, а в някаква измислена територия - Източна Румелия. Така всъщност ние празнуваме

Във Варна Съединението беше отбелязано с тържествен ритуал и изпълнения на представителния духов оркестър на Военноморските сили. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив. Празничното шествие премина по улиците на града до паметника на загиналите в Сръбско-българската война .Там беше отслужена заупокойна молитва за загиналите от протосингела на Варненската и великопреславска света митрополия отец Димитър Стоев. Венци и цветя поднесоха областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, заместник-кметът на общината Коста Базитов, народни представители от ГЕРБ, БСП и „Воля”, много граждани.

Във Велико Търново тържествата започнаха с  военен ритуал и ученическа литературна композиция. С участието на почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ в центъра на Велико Търново беше издигнат българският трибагреник. В словото си кметът Даниел Панов припомни, че през 1878 година в града родолюбци създават първия у нас комитет „Единство“.  Почитаме тяхната смелост и родолюбие, тяхното безстрашие да се изправят пред целия свят и да заявят, че свободна България трябва и ще бъде съединена.  
Пред паметника „Майка България“ бяха поднесени венци и цветя на признателност, а свещеноиконом Славчо Иванов отслужи молебен. В центъра на града премина тържествен марш.

Във Видин отбелязаха Съединението на България пред Паметника на скърбящия войн. Монументът, построен в памет на загиналите в Сръбско-българската война за защита на Съединението, събра представители на институции, политици и граждани. Гражданите коментираха поуките, които трябва да извлечем от историческото събитие: Да продължим така да работим, както ни е завещал великият Левски. Ако работим заедно и задружно, ще бъдем равни с другите европейски народи.  Градският духов оркестър изпълни марша на Трети пехотен Бдински полк "Бдинци, лъвове, титани", който е и химн на града.
Във Враца годишнината беше почетена с тържество пред паметника на врачани, загинали във войните за обединението и независимостта на България. Честването на Съединението започна с молебен, отслужен от Врачанския митрополит Григорий: "Ние горещо молим се Подателя Бога, щото единението винаги да е в нашите души. Само така - единни, можем да преодолеем всяка трудност, всяко предизвикателство на съвремието", каза той. За усилията на всеки от нас да живеем обединено говори в словото си и кметът Калин Каменов: На този ден трябва да се замислим и да направим равносметка какво е направил всеки един от нас, за да запазим днес единна нашата България.
С богата програма град Съединение отбелязва Съединението на България и празника на града. Тази вечер в центъра на града ще се проведе концерт на народната певица Росица Пейчева.  В града началото на честванията беше дадено с митинг заря още във вторник. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия. Чрез Съединението народът ни доказа на Европа ,че е достатъчно зрял, за да има своя държава, която да е политически  и икономически фактор на Балканите,  подчерта в слолото си той.


Нека да бъдем обединени, да гледаме напред, да работим заедно и да постигаме наистина реални успехи - за това призова в интервю за предаването "12+4" на програма "Хоризонт" Атанас Балкански, кмет на град Съединение.

Стара Загора отбеля празника с военен ритуал в парк „Александър Стамболийски“. Пред паметника на загиналите във войните старозагорци се поклониха граждани, представители на местната и държавна власт, депута. Местни граждани споделиха мнения, че националният идеал е дал сила на държавниците от онова време да се противопоставят на великите сили.
В Сливен кметът  Стефан Радев се обърна към гражданите на централния площад „Хаджи Димитър" с думите:

Днес поднасяме венци цветя в знак на признателност  пред нашите предци - за тяхната храброст, дързост и държавническо мислене, благодарение на които днес живеем в свободна и обединена България. Съединението е  акт проведен по волята на българския народ, от българските държавници, защитен от българската дипломация и по блестящ начин от младата българска армия. Това е един акт, с който нашият народ показва, че когато имаме национална кауза и действаме обединени можем да постигаме националните си интереси.

Съединението дава нова сила на България, нова вяра и ново упование, каза Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Йаникий , който отслужи  водосвет за здраве и добруване. Любовта към България трябва да ни обединява, трябва да ни сочи единственият път за успех.

В празничния ден всички музеи в Сливен са отворени за безплатни посещения.

Шумен днес чества и 135 години от създаването на първия полеви лагер на Българската армия в село Мараш. Годишнината бе отбелязана с ритуал пред паметната плоча в местността “Дъбова кория” край селото с участието на курсанти от Военния факултет в Шумен. Плочата беше отрупана с венци и цветя, а деканът на факултета полк. доц. Сашо Евлогиев сподели, че има амбиции местността да бъде засадена с млади дъбове, за да се съхрани величието ѝ за поколениято и допълни: Ние сме длъжници на историята, защото това са исторически факти, които малко или много са позабравени. Трябва да кажем истината на тези млади хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44