Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и прибалтийските членки на НАТО се опасяват от мащабното военно учение "Запад 2017" в Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на започващото точно след седмица мащабно военно учение "Запад 2017" на територията на Беларус е отбрана на съюзната държава Русия-Беларус. То не е насочено срещу която и да било държава. Това е заявил началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов пред председателя на военния комитет на НАТО генерал-полковник Петр Павел, предаде ТАСС. Двамата са се срещнали в азербайджанската столица Баку.

Москва твърди, че в маневрите ще участват 12 хиляди и 700 военнослужещи, но граничещите с Беларус прибалтийски членки на НАТО и Полша се опасяват, че Русия ще използва в пъти повече сили. Германският министър на отбраната Урсула фон ден Лайен заяви днес, че притесненията са основателни:

Безспорно е, че сме свидетели на способности и мощ от руснаците. Всеки, който се съмнява в това нека да види голямата численост на силите в учението "Запад", повече от 100 хиляди.
 
Фон ден Лайен увери Латвия, Литва, Естония и Полша, че могат да разчитат на подкрепа от Германия, която има 40-годишен опит като източна граница на НАТО. В Киев президентът Петро Порошенко заяви, че учението "Запад 2017" може да е прелюдия на нападение срещу Украйна:

Не можем да изключим, че под прикритието на тези стратегически командни учения може да бъдат формирани нови ударни групи от руски войници, които да бъдат използвани за нахлуване в Украйна. 7000 композиции с войници и техника се приближават или вече са на границите ни. И за съжаление нямаме никакви гаранции, че те ще бъдат върнати в Русия, когато свършат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44