Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката по правата на човека, борбата с радикализма и екстремизма обсъждат външните министри от ЕС в Талин

Министрите на отбраната на страните от ЕС участваха в учение за отработване на реакции при кибернападение срещу военни структури на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политиката на ЕС по правата на човека, борбата с радикализма и насилствения екстремизъм - това са част от темите, които ще бъдат във фокуса на втория ден от неформалната среща на външните министри на Европейския съюз /ЕС/. Тя се провежда в естонската столица Талин и на нея присъства и българският първи дипломат Екатерина Захариева.

Разговорите ще се проведат съвместно със страните-кандидатки за членство в Евросъюза.

Сред ключовите теми в първия ден на срещата бе европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и Турция, посочена като един от приоритетите на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Стана ясно, че съюзът не е единодушен по въпроса за евентуалното прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция. В Талин  първият дипломат на Германия Зигмар Габриелпотвърди вече изразената от канцлер Ангела Меркел позиция  за блокиране на европейския път на Анкара заради отдалечаването й от пътя към върховенството на закона. Към думите му се присъедини и австрийският външен министър Себастиан Курц. Противоположно мнение обаче изказаха външните министри на Литва и Финландия, а естонският им колега Свен Миксер заяви, че не очаква ЕС да вземе драматично решение в рамките на тази година за статута на Турция като бъдеща страна-членка на ЕС.

В последния ден на форума фокус ще бъде политиката на ЕС по правата на човека.

Същевременно в Талин министрите на отбраната на страните от Европейския съюз /ЕС/ участваха в учение за отработване на реакции при евентуално кибернападение срещу военни структури на ЕС.

В продължение на два часа министрите са получавали информация за различни действия и са имали ограничено време за вземане на решения.

В учението участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заяви, че Алиансът и Евросъюзът ще засилят сътрудничеството за противодействие на киберзаплахите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44