Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Борбата с терористичните организации ще укрепи сътрудничеството между Казахстан и Турция

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борбата с терористичните организации ще укрепи сътрудничеството между Казахстан и Турция, това заяви днес турският президент Реджеп Ердоган след преговори с казахстанския държавен глава Нурсултан Назарбаев в Астана.

Държавният глава на Турция изтъкна, че подготвителната работа по предстоящите на 14 септември в Астана преговори за разрешаване на сирийската криза е завършена. Освен домакините и представители на различните враждуващи страни в Сирия, във формата участват Русия, Иран, Турция. Именно след преговори в казахстанската столица през май бяха създадени т. нар. зони за деескалация в Сирия.

Според Ердоган резултатите от срещата в Астана ще предопределят изхода от разговорите в Женева по същия въпрос, които предстоят, но все още не е насрочена дата.

Ердоган акцентира и върху засилването на сътрудничеството в борбата с тероризма, особено срещу движението на Фетуллах Гюлен, групировката "Ислямска държава“ и Ал-Кайда.

Беше откроена и темата за икономическото сътрудничество и набелязана целта стокооборотът между двете страни да се повиши от сегашните 2 на 5 млрд. щатски долара годишно. Реджеб Тайип Ердоган подчерта участието на турски фирми в изграждането на новата столица на централноазиатската държава и допълни, че страните имат потенциал да постигнат тази цел.

Ердоган беше придружаван от делегация, включваща вицепремиера Хакан Чавушоглу, външния министър Мевлюд Чавушоглу и други членове на кабинета.

Двете страни тази година отбелязват 25 години от установяване на дипломатически отношения. Те си партнират в различни организации на тюркските държави, както и чрез Съвета за стратегическо партньорство на високо ниво.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44