Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Формата на водата” на мексиканския режисьор Гийермо Дел Торо спечели кинофестивала във Венеция

Гийермо Дел Торо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът „Формата на водата” (The Shape of Water) на мексиканския режисьор Гийермо Дел Торо спечели голямата награда „Златен лъв” на кинофестивала във Венеция. Това е първото значимо признание на мексикански режисьор на този форум.

На 74-тото издание на кинофестивала във Венеция победи една, определена от критиците за „черна приказка” - отражение на реалността, изпълнена образно със зверове, както и със саможертви, приятелство и надежди. Една актуална тема, засягаща расизма, хомофобията и омразата към различния от нас човек.

Развълнуван, Гийермо Дел Торо, посвети успеха си на всички южноамерикански режисьори и прямо заяви: Аз съм на 51 години, тежа 136 килограма и имам 10 филма. Когато се прави един филм винаги се поемат големи рискове в желанието да се покаже нещо различно. В игра от съвпадение на думи, той чистосърдечно нарече наградата си на името на големия италиански режисьор Серджо Леоне и допълни: Вярвам  в живота, в любовта и в киното.

Филмът на Гийермо Дел Торо „Формата на водата” бе в надпревара с общо  21 филма, шест от които американски и четири италиански. Поради това стойността на успеха му е много висока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44