Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен отбелязват 140 години от Третия щурм за освобождението на града

Снимка: БТА

В Плевен с военни почести и панихида ще бъде отбелязана 140-ата годишнина от Третия щурм за освобождението на града.

Над 9000 са загиналите и изчезналите бойци по време на щурма, останал в историята като едно от най-драматичните събития по време на Руско-турската освободителна война.

По време на Третия щурм за освобождението край Плевен преди 140 години загиват или са изчезнали 6 500 бойци от многонационалната руска имперска армия, а на изток при Гривица – още 3000 румънски бойци. Бащата на един от загиналите за Плевен, кап. Сергей Матер от Ревелски полк, е подарил през 1889 година евангелие на църквата "Свети Николай" в Плевен. Молбата му била всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички бойци, отдали живота си в битката – традиция, която Община Плевен и Военноисторическият музей спазват и до днес.

Военният ритуал започва в Скобелевият парк. Там пред Костницата ще бъде отслужена и панихидата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44