Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора

Снимка: БГНЕС

В Тракийския университет в Стара Загора беше открита тържествено новата учебна година. Пред сградата на висшето училище тази сутрин беше осветен и новият храм "Св. Патриарх Евтимий" от Старозагорския митрополит Киприян. Той отслужи първата литургия в храма, който получи като подарък икона от премиера Бойко Борисов. Тя беше подарена от Емил Велинов – директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

Приемът на първокурсници в Тракийския университет за някои специалности продължава.

Досега са запълнени 92 процента от обявените места. Ректорът – професор Иван Въшин, заяви за "Хоризонт", че на откриването на новата учебна година ще присъстват 1250 първокурсници:

Имаме 32 специалности, около 80 докторски и 40 магистърски програми.  Снимка

Осем са факултетите в университета, заедно с Медицинския в Хасково и техническия в Ямбол. В специалността "Ветеринарна медицина“ има и обучение на английски език. 570 са преподавателите, от тях – 300 са професори и доценти. Средният успех на приемните изпити тази година е над 3.50. Студентите споделиха:

Уча агрономство, защото мисля, че е една от най-приоритетните специалности.

Избрах зооинженерство, защото имам идея какво да правя с тази специалност – разказаха студенти от Тракийския университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44