Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 хиляди души протестираха срещу трудовата реформа във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души са били арестувани в Париж по време на протестите срещу реформата на трудовото законодателство. Десетки хиляди излязоха на митингите в страната. Протестът е първият социален тест за президента Еманюел Макрон, за когото реформата е сред основните приоритети.

Един човек е бил ранен при безредици следобед по време на протестите в Париж срещу трудовата реформа. Счупени са рекламни табла и банкомати, но размириците са потушени бързо от полицията. Парижкият митинг като цяло премина в спокойна обстановка. На улицата са били около 60 хиляди души, както отбелязва Общата конфедерация по труда, която е вторият по големина френски синдикат.

Стълкновения с полицията е имало и в Лион.

Общо над 100 хиляди са били демонстрантите в цялата страна. Макар и значително, участието далеч не стига познатите рекорди. Обявената стачка на транспортните работници доведе до частични нарушения в трафика в Париж и в провинцията.

Не на социалния преврат, гласи една от листовките на синдикатите. Освен срещу точките в реформата - главно условията за уволнение, те протестират и срещу мерки като намаляването на помощите за жилища. Засега френското правителство устоява на синдикалния натиск, но вече е обявен втори протестен ден на 22 септември - точно преди влизането в сила на трудовата реформа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Еманюел Макрон

Френските синдикати започват протести заради трудовата реформа на Макрон

Синдикатите във Франция излизат на национален протест срещу реформата на трудовото законодателство. Това е първият социален тест за френския президент Еманюел Макрон , който реши да прокара реформата без парламентарни дебати. Четири месеца след..

публикувано на 12.09.17 в 13:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44