Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Намерението Турция да придобие ракети земя-въздух от Русия е в центъра на вниманието на руските и турските вестници. 

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетните системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише ГАЗЕТА.ру.

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред ВЕДОМОСТИ

По данни на КОМЕРСАНТ се предвижда турците да получат 4 дивизиона ракетина стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени обаче окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция и предстоят нови преговори, посочва изданието.

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, отбелязва в заглавие НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА.

Нова стъпка от Берлин в напрежението с Анкара – Германия преустанови всякакъв голям оръжеен износ към Турция, пише ХЮРИЕТ. Вестникът цитира и реакцията на турския министър по европейските въпроси Йомер Челик, който предупреди, че "Турция пази Европа от тероризма", Челик смята, че германското решение "няма да навреди на Турция".

"Меркел се уплаши и направи крачка назад", пише АКШАМ. Вестникът визира реакцията на германския канцлер Ангела Меркел, която се противопостави  на пълната забрана на оръжейния експорт за Турция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44