Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за визуални изкуства и изследвания на фондация "Костас и Рита Северис" спечели "Гран при" на програмата "Европа Ностра"

Снимка: Бранислава Бобанац

Първият и единствен засега музей на двете кипърски общности в разделения Кипър - Центърът за визуални изкуства и изследвания на фондация “Костас и Рита Северис”, стана носител на “Гран при” на програмата “Европа Ностра” за 2017 г. Най-престижното европейско отличие в областта на културното наследство му бе връчено на официална церемония в Никозия.

Голямата награда бе присъдена на създадения и ръководен от Рита и Костас Северис музей-галерия за постижения в областта на образованието, обучението и повишаване на информираността на обществото за културното наследство.

Центърът бе открит през септември 2014 г. и вече 3 години работи за мира и обединението на Кипър, за помирението и разбирателството между двете кипърски общности чрез популяризиране на общата кипърска култура, история и традиции.

Неговата уникална колекция е базирана на частната сбирка на семейство Северис. Тя съдържа над 1500 картини на чуждестранни художници от 18-ти до 20-ти век, представящи Кипър, над 30 000 книги, снимки, документи, дневници на мисионери и изследователи, карти, автентични селски и градски костюми от острова от последните три века.

Центърът провежда много интересни прояви, срещи, дискусии, фестивали, работейки на трите езика на острова – гръцки, турски и английски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44