Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия, Турция и Иран се споразумяха за Сирия

Снимка: БТА

Русия, Турция и Иран постигнаха споразумение за умиротворяване на Западна Сирия, което, според критиците, затвърждава разделянето на страната след шест години гражданска война. Първи за пробива на дипломатите в казахстанската столица Астана съобщиха медиите в Турция.

Русия, Турция и Иран, представители на правителството в Дамаск и на части от въоръжената опозиция, са уточнили границите на четирите зони за спиране на огъня, както и начините за контрол дали то се спазва. Това стана днес по време на шестия кръг преговори от януари насам в казахстанската столица.

Районите обхващат местата с най-тежки сражения между властта и бунтовниците в провинциите Хама, Хомс, Латакия, Алепо, Дамаск. Предвижда се прекратяване на боевете и спиране на въздушните удари. Срокът на действие на споразумението е 6 месеца, след което то може да бъде удължено.

Русия, Турция и Иран са се споразумели да изпратят наблюдатели в Идлиб, където силно присъствие иатм крайни ислямистки фракции.

Участниците във формата от Астана постигнаха споразумение за създаване на общо четири зони за примирие в началото на май. Бяха договорени границите на другите три зони в близкоизточната държава, но тогава и на следващата среща през юни Москва, Анкара и Техеран не можаха да постигнат консенсус именно по въпроса за Идлиб.

Делегациите са постигнали съгласие следващият кръг разговори да се проведе в края на октомври. След края на посещението си в Казахстан миналата седмица турският президент Реджеб Тайип Ердоган направи прогноза, че резултатите от срещата в Астана ще предопределят изхода от разговорите в  Женева по същия въпрос, които предстоят, но за които все още не е насрочена дата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44