Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествия в цялата страна мотористи ще отбележат Деня в памет на загиналите мотоциклетисти

Снимка: БГНЕС

С шествия в цялата страна мотористи ще отбележат Деня в памет на загиналите мотоциклетисти. Инициативата се провежда за втора година и организатор на проявата е Българската мотоциклетна медия. 

Целта е да се повиши нивото на пътната култура в България и да се намали агресията на пътя. 


Инициативата е част от социалната мотокампания "Ние сме хора, а не донори" и е включена в програмата от събития на Министерството на вътрешните работи, с които се отбелязва европейския ден без загинали на пътя - 21-ви септември, споделя организаторът на събитието Аня Будева:
Ще бъдат отбелязано на 16 локации. Събираме се, за да почетем нашите загинали братя и сестри. Ще има заупокойна молитва, минута мълчание. След това молитва за здраве за всички нас, които продължаваме да се борим в тази война по пътищата, мирно и с уважение.

Според статистиката, от началото на годината пътно-транспортните произшествия с участието на мотористи са общо 323 с 23-ма загинали и 250 ранени, а основната причина, според Аня Будева, е липсата на култура на пътя: 
Културата тепърва започва да се заражва. Тепърва хората, които карат мотори, някои от тях разбират значението на думата толерантност и отговорност. Това, че сме се качили на мотори, не ни прави по-специални. Прави ни по-уязвими. Да, но никой не е длъжен нас да ни пази, а трябва ние сами да се пазим, за да могат и другите да ни пазят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44