Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В турския град Силиври се открива съдебен процес срещу 30 журналисти

| обновено на 18.09.17 в 11:50
Участници в протест в защита на задържаните журналисти от в. "Джумхуриет" под наслов "Журналистиката не е престъпление" в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турския град Силиври се открива съдебен процес срещу 30 журналисти от закрития опозиционен всекидневник "Заман". Журналистите са обвинени в "опит за промяна на конституционния ред".

Процесът се гледа от 13-и съд за тежки престъпления и се провежда в затвора в Силиври. Прокуратурата поиска по 3 утежнени доживотни присъди за всеки от подсъдимите по обвинения в опит за въоръжена промяна на установения конституционен ред и членство в терористична организация. Вестник „Заман“ беше тясно свързан с движението на проповедника Фетуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиняват за опита за преврат от 15 юли миналата година.

От обвинените 30 души 21 се намират в ареста, където вече прекараха 14 месеца. Делото срещу другите деветима подсъдими се води задочно. През изминалото десетилетие изданието се радваше на най-висок тираж в Турция. То влезе в конфликт с властите след публикуването в края на декември 2013 г. на обвинения за корупция срещу министри и дори лично срещу настоящия президент Реджеп Ердоган, тогава в качеството му на министър-председател. През март 2016 г. властите поеха юридическия контрол върху вестника, а след опита за преврат той беше закрит.

В столицата Анкара ще има поредно заседание от съдебния процес срещу бившата съпредседателка на прокюрдската Демократична партия на народите Фиген Юксекдаг по обвинения за "подбуждане към извършване на престъпление" и "нагнетяване на враждебност и омраза в обществото".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44