Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева: Създаване на обща европейска прокуратура – една от основните цели по време на европредседателството ни

| обновено на 19.09.17 в 14:08
Снимка: БГНЕС

Създаване на обща европейска прокуратура ще е една от основните цели, по които страната ни ще работи по време на европредседателството през 2018 г. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя участва в дискусия за българските приоритети в областта на правосъдието и вътрешния ред, която се проведе в Народното събрание. 

От наш интерес е общата европейска прокуратура да започне работа час по-скоро, обяви министър Цачева: 
От нея се очаква да провежда ефективни разследвания, свързани с престъпления срещу европейския бюджет. Тя ще контролира начина, по който се разходват европейските фондове, тоест парите на всички нас, европейските данъкоплатци. Ще се създаде и единна информационна система на Европейската прокуратура, чрез която ще се следят делата и всичко това ще позволи България активно да допринесе за подобряване на борбата срещу корупцията и финансовите измами на европейско ниво.

По думите на Цачева, другите основни теми са напредъкът в електронното правосъдие за противодействие на киберпрестъпленията и създаване на общ регламент за признаване и изпълнение на споразумение по брачни въпроси, родителска отговорност и отвличанията на деца при смесени бракове.

Вътрешният министър Валентин Радев има два приоритета:
Това е повишаване сигурността на гражданите на Европейския съюз и второто е по-ефективното управление на миграционните процеси.
Ускореното връщане на незаконно пребиваващи на територията на Европейския съюз в страните, от които идват, е част от контрола върху миграционните процеси. Радев обеща да увеличи процента за България.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че в знак на подкрепа през следващата седмица на първо четене ще бъде внесен законопроект за мерки срещу прането на пари. От опозицията нямаше критики, а пожелания кабинетът да изпълни поставените цели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44