Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага да бъде създадена нова европейска агенция по киберсигурност

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предлага да бъде създадена нова европейска агенция по киберсигурност - това стана ясно на брифинг в сградата на комисията. 

Изявления дадоха еврокомисарите по дигитална икономика и общество Мария Габриел, заместник-председателят и отговарящ за единния цифров пазар Андрус Ансип и на съюза по сигурността Джулиан Кинг


Трябва да си дадем сметка, че в областта на киберсигурността сме по-силни, когато действаме заедно, заяви комисар Мария Габриел:
Затова създаваме по-силна европейска агенция по киберсигурността с нов мандат и допълнително 50 на сто персонал и важни нови мисии. Паралелно, тя ще работи с други органи от Европейския съюз като Центъра за анализ на разузнавателната информация.

Всички ние все повече зависим от данните и затова е важно да ги защитим от атаки, каза от своя страна еврокомисар Андрус Ансип. Той добави, че кибератаките стават все по-чести и по-ловки и  уточни:
Ние също така планираме да улесним сертифицирането за киберсигурност в ЕС, така че да изградим у потребителите доверие в продуктите и услугите.  

Трябва да повишим  нашата отбранителна способност и ще работим със страните членки и с НАТО за целта, подчерта комисар Кинг. Той обаче предупреди:
Не можем напълно да елиминираме риска и не трябва да се преструваме, че можем. Но можем да направим така, че да е все по-трудно на тези, които искат да използват кибератаките срещу нас. С тези мерки ние целим точно това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44