Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали или загинали български граждани при земетресението в Мексико

Повишава се броят на загиналите до най-малко 248, сред които деца, чието училище се е срутило

| обновено на 20.09.17 в 11:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите при мощното земетресение в Мексико вчера достигна най-малко 248, предадоха световните агенции, като се позоваха на Гражданска защита. Повече от половината от смъртните случаи, 132, са регистрирани в столицата Мексико сити. Трусът разруши десетки сгради. 
Над 30 деца загинаха при срутването на училище, съобщи президентът Енрике Пеня Нието, цитиран от ТАСС. 

Земетресението стана навръх 32-ата годишнина от разрушителния трус, който уби хиляди хора в мегаполиса през 1985-та, отбелязва Ройтерс.

Десетки сгради са се срутили в гъсто население райони на мексиканската столица и спасителни екипи трескаво търсят оцелели под развалините.

До момента няма данни за пострадали или загинали български граждани при земетресението в Мексико. В предаването "Преди всички" посланикът на страната ни Валентин Модев съобщи:
За радост, нямаме информация за пострадали или загинали български граждани. На страницата на посолството във Фейсбук, която е "Ембахаде ди Булгария, апел за Мексико" е публикувана информация за телефоните, на които можете да се свържете с посолството. Все още градът е без ток, тъй като в момента има много спукани тръби на газопреносната мрежа. Възстановени са телефонните линии практически в целият град. В посолството е организирано 24-часово дежурство.
Не е изключено броят на жертвите да расте. Продължава издирването на оцелели.
За "Хоризонт" сеизмологът проф.Бойко Рангелов прогнозира, че вторичните трусове ще продължат дълго време: 
Според сеизмологичната класификация, едно много силно земетресение, нарича се обикновено световно земетресение и е регистрирано от всички станции на планетата, абсолютно със сигурност вторичните трусове ще продължат поне няколко месеца, до година.
Това е второто силно земетресение на територията на Мексико в рамките само на месец, след като на 7-и септември десетки души загинаха при трус с магнитуд 8,1 по Рихтер и преминаването на урагана "Катя".

Българските граждани, които търсят информация за свои близки, могат да се обаждат в мисията на България в Мексико Сити на телефони: 
+52 1 55 6064 5199;
044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико;
55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор - на територията на Мексико.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44