Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастни с ментални проблеми и хората с увреждания сменят специализираните домове със защитени жилища от 2021 година

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

След закриването на домовете за изоставени деца държавата започва да закрива и домовете за възрастни с ментални проблеми и за хора с увреждания. Първите осем, които са в най-тежко състояние и в тях живеят хора с умствена изостаналост, се планира да бъдат закрити през 2021 година. Това съобщи във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Бисер Петков:

Ще се предвиди закриване и извеждане на потребителите на услуги в тези домове в новоизградени социални услуги, предимно защитени жилища, които ще бъдат повече на брой с по-малък капацитет, с по-добри условия.

Реформата започва с около 50 милиона лева от програмата "Региони в растеж". 

Закриването на домовете за психично болни е на фаза консултации със заинтересованите институции и много неправителствени организации, посочи заместник социалният министър Росица ДимитроваПо думите й, държавата е най-голям длъжник към хората с различни психични разстройства. Не са осигурени грижи за повече от 1300 възрастни с ментални проблеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44