Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400-годишен дъб в Тервел се състезава във финала на тазгодишното издание на конкурса "Дърво с корен"

Снимка: bepf-bg

400-годишен дъб в Тервел е финалист в конкурса "Дърво с корен", организиран от фондацията "ЕкоОбщност". Гласуването започва в началото на следващата седмица и ще продължи до 31-ви октомври.

10 дървета са определени като най-интересни и впечатляващи в основната категория "Дърво с корен". Сред тях е и Старият дъб на Тервел, за който се смята, че е на 400 години.

На територията на общината растат пет вековни дървета, които са обявени за защитени. Старият дъб се намира в центъра на града, насред площада, където преди столетие е имало дъбова гора. Разказва се, че това дърво е единственото запазено от нея при заселването и строежа на сградите и пешеходните зони.

Резултатите от конкурса ще бъдат официално обявени на церемония по награждаването на победителите през втората половина на месец ноември тази година в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44