Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдите в Иракски Кюрдистан гласуват на референдума за независимост

| обновено на 25.09.17 в 12:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Исторически референдум за независимост се провежда днес в иракския автономен район Иракски Кюрдистан. Срещу допитването, обаче, се обявиха както повечето страни в региона, така и Съединените щати. Резерви за допитването се чуха и от някои страни на Стария континент.

Вотът в главния град на автономната област - Ербил, започна при засилени мерки за сигурност, а очакванията на избирателите са за положителен отговор на въпроса за независимостта.

Гласувахме с "да". Волята божия е да станем независими. Това не е раздяла, а независимост.

Днес е прекрасен ден. Дойдохме да гласуваме за независим Кюрдистан. Днес е празник и с Божията помощ ще спечелим и ще сме свободни от всичко, казват някои от хората. Снимка

Турското външно министерство смята референдума за невалиден, а в разпространеното от Анкара изявление се посочва още, че той ще застраши сигурността в региона. Срещу допитването се обяви и Иран.

Референдумът е смятан за неуместен от Вашингтон и редица европейски държави, според които той подкопава усилията в борбата с тероризма и за гарантиране на сигурност в региона. 

По-рано беше съобщено, че Турция е блокирала достъпа в страната от северен Ирак на пропускателния пункт "Хабур". Анкара отрече пунктът да е затворен, като обясни, че е наложен строг контрол върху трафика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44