Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич отбелязва годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

| обновено на 25.09.17 в 13:44
Снимка: Мая Щърбанова
Добрич отбелязва 77 години от подписването на Крайовската спогодба, която връща Южна Добруджа в пределите на България. На тази дата тогавашният министър-председател Богдан Филов съобщава радостната вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. Българските войски, водени от генерал-лейтенант Георги Попов, влизат в града, посрещнати от хиляди добруджанци и национални знамена. 

СнимкаС военен ритуал и панихида във военното гробище днес започнаха тържествата по случая празника на град Добрич. Датата 25-и септември е останала в историята като ден на дълго чакана справедливост, заяви в словото си кметът на Община Добрич Йордан Йорданов:

Едва ли съществува друго място, в което усещането за живота е толкова осезаемо, както тук, в най-голямото в България военно гробище от Първата световна война. Сред нас са тленните останки на повече от 3500 войни от шест национални армии.

На ритуала присъстваха официални лица и десетки граждани.


Снимка
Общинският съвет провежда своето празнично заседание, на което за първи път се връчва почетният знак на Oбщина град Добрич. Празникът продължава с ретроспективна изложба на Петър Петров в художествената галерия и с концерти през целият ден.

Програмата ще завърши с празнична заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44