Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаштагът 87 става все по-популярен, такъв е процентът на гласувалите срещу „Алтернатива за Германия”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След парламентарните избори в Германия политици, наблюдатели и медии се впускат в задълбочени коментари на резултатите. Двете основни партии – християндемократи и социалдемократи – загубиха катастрофално подкрепа, като регистрираха най-слабите си резултати от десетилетия. За първи път в следвоенната история на Германия в Бундестага влизат крайни националисти. За „Алтернатива за Германия” гласуваха близо 13% от избирателите. 

„Ich bin 87 Prozent“, аз съм 87 процента. В социалните мрежи набира скорост хаштагът 87. Това е процентът на хората, гласували срещу „Алтернатива за Германия” на тези избори. Социолозите вече обрисуваха портрета на бунтуващите се: образовани, толерантни, готови обаче да излязат на улицата. И съвсем не само западногерманци. „Ние сме 87%! Вие не сте народът и никой в тази държава няма да бъде преследван докрай”, четем в мрежата с намек към заканите на водача на листата на крайнодесните Александър Гауланд.

Коментаторите настояват в днешните издания за създаване на тройна коалиция между християндемократи, либерали и зелени, за да не се събудим в австрийски условия, където без крайнодесните не може да се състави правителство. 

Четвъртият кабинет на Ангела Меркел ще бъде най-компромисният – различията между либерали и зелени по основни теми, като данъци и пенсии, трудно ще бъдат изгладени. Призивът към бъдещите вероятни коалиционни партньори е да загърбят детайлите и новото управление в Берлин да обърне повече внимание на обедняващата средна класа, която в разочарованието си използва крайнодесните като вентил за изпускане на парата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44