Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция подкрепят териториалната цялост на Ирак и Сирия

| обновено на 29.09.17 в 07:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция и Русия са единодушни в подкрепата си за териториалната цялост на Ирак и Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след среща в Анкара с руския си колега Владимир Путин.

Двамата лидери проведоха среща на четири очи в продължение на около два часа. В изявленията си след това те потвърдиха готовността си за продължаване на работата по зоните за прекратяване на огъня в Сирия.

Владимир Путин припомни, че инициативата за създаване на тези зони е дошла след тяхна предишна среща. По думите му, въпреки всички трудности те са началото към спиране на конфликта в близкоизточната страна. Руският лидер допълни, че продължава координацията между външните министерства, военни и специалните служби на двете страни.

Турският президент на свой ред акцентира, че запазването на териториалната цялост на Сирия и Ирак е общо виждане на Москва и Анкара. Той подчерта необходимостта да се попречи на правителството в Северен Ирак да допусне още по-тежка грешка. От своя страна руският президент се позова на позицията на руското министерство на външните работи, която е по-обтекаема.

Владимир Путин отбеляза и положителното развитие на двустранните икономически отношения и връщането на 2,5 млн. руски туристи в Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44