Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър беше създадена руска партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър беше създадена руска партия. Политическата формация, наречена “Аз, гражданинът”, си поставя мисията за “обединяване на гражданите на Кипър с модерни възгледи в една политическа партия”.

Новата партия, която вече има около 1000 членове, придоби гражданственост като “руска”, защото нейни инициатори са руски бизнесмени с кипърско гражданство. Учредителите й обаче посочват, че това е кипърска партия, която ще обединява както представители на живеещата на острова рускоезична общност, така и кипърци, много от които са учили в бившия Съветски съюз, а също и други европейски граждани. В емблемата си тя използва елементи от кипърското знаме - неговите цветове и белия гълъб.

Регистрацията на новата партия “Аз, гражданинът” бе одобрена от кипърското Министерство на вътрешните работи и се очаква в началото на следващата седмица тя официално да представи програмата си.

Идеологически новата партия на кипърската политическа сцена ще търси своето място в центъра, застъпвайки се за свобода на предприемачеството при спазване на принципите на социалната държава, стана ясно от досегашни изявления от нейните инициатори. Тя планира активно да се включи в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Според различни оценки партията може да разчита на 20-25 000 потенциални избиратели.

Кипър и Русия имат дългогодишни добри отношения на сътрудничество. Поредна стъпка в тяхното развитие ще бъде официалната визита на кипърския президент Никос Анастасиадис в Москва от 23 до 25 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44