Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлуш Куелю: Няма нито политически, нито технически причини България и Румъния да бъдат извън Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма нито политически, нито технически причини България и Румъния да не се присъединят към общото пространство за свободно движение. Това заяви депутатът от Европейската народна партия и докладчик по разширяването на Шенген Карлуш Куелю на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел. Така той отговори на искането на колегата си Емил Радев, който призова за достъп на България до Шенгенската информационна система с думите:

Ако непрекъснато говорим за необходимостта от засилване на сигурността на външните граници, то е време държавите по тях като България да получат 100-процентов достъп до ШИС и да бъдат приети в Шенген, за което отново призовава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта си за състоянието на ЕС.

Куелю припомни:

Не забравям, че бях докладчик в този парламент по разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния. Единственият критерий да стане това бе те да изпълнят всички условия. В Съвета единодушно бе решено, че това е направено. В парламента решихме с голямо мнозинство, че условията са изпълнени. Така че няма нито политически, нито технически причини България и Румъния да не се присъединят към Шенгенското пространство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44