Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Кюрдското правителство ще плати цената за действията си

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови остри изказвания от страна на Турция във връзка с проведения референдум в Кюрдския автономен район. 

В реч в Ерзурум президентът Реджеб Тайип Ердоган заяви, че кюрдското правителство ще „плати цената“ за действията си, тъй като Турция е подкрепяла регионалното правителство, но то е предприело хода си въпреки предупрежденията. Турският лидер подчерта важността, която страната му придава на зачитането на правата на арабите и тюркмените в региона и отново посочи израелската връзка във вота за независимост.

Турският държавен глава отново изтъкна, че Анкара съгласува действията си със съседните Ирак, Иран и Сирия и е готова да предприеме стъпки срещу всякакви негативни развития.

В подобен дух се изказа и премиерът Бинали Йълдъръм. На митинг в Коджаели той оцени действията на властите в Ербил като „игра с огъня“ и предупреди, че те ще бъдат отговорни за бъдещи проблеми в региона.  Министър-председателят беше категоричен, че всеки опит за създаване на нова държава на южната турска граница е заплаха за турската национална сигурност и Анкара няма да се колебае да реагира.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44