Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция откри военно училище в Сомалия

Снимка: БТА

Началникът на турския Генерален щаб откри най-голямата задгранична военна база на страната в Сомалия. Генерал Хулуси Акар участва заедно с премиера на африканската страна Хасан Хайре в официалната церемония по откриване на военна академия, построена от Турция. По думите на министър-председателя правителството и народът на страната няма да забравят братската помощ на Турция.

Училището е разположено на площ от 4 кв. км. в южните райони на столицата Могадишу. Строежът на съоръжението продължи 2 години. То е най-голямото по рода си в страна и в него могат да се обучават до 1500 военнослужещи.

По-късно генерал Акар се срещна със своя сомалийски колега и беше приет от президента на страната Мохамед Абдуллахи Мохамед.

Сомалия е стратегически разположена в близост до Суецкия канал и Аденския залив. Тя е втората държава в света след Катар, в която се намира турска военна база. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44