Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В завода за боеприпаси в Горни Лом все още има необезопасени пехотни мини

Снимка: Радио Видин

Три години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, където загинаха 15 души, остава болката на хората, които загубиха приятели и близки. Заводът вече е с друг собственик, но на съхранение все още са останалите от предишния необезвредени боеприпаси.

При взрива Иван загубил приятеля си Михаил, а сам се отървал, защото дни преди инцидента напуснал работа: В същата смяна, в която е гръмнала, в тази смяна съм работил и аз.

В завода все още има необезопасени пехотни мини, затова страховете на хората остават: То като гръмне още един път и няма да остане нищо. Как да нямаме опасения?

Кметът Илиян Михайлов апелира боеприпасите да бъдат премахнати: Всички институции, ако може по някакъв начин да съдействат тези мини да се премахнат оттук, да се извозят.

В завода следите от взрива вече се заличават. Намеренията на новия собственик са да започне производство за отбранителната промишленост, каза управителят Иво Иванов: Намерението ни е да създадем близо 200 работни места в следващите две години.

През ноември Окръжният съд във Видин ще продължи разпитите на свидетели за взрива на 1 октомври 2014-та година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44