Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите на Европейския съюз все още не са коментирали събитията в Каталуния

Снимка: БГНЕС

Институциите на Европейския съюз все още не са коментирали събитията в Каталуния. Едно от малкото изявления от европейска столица дойде от британския външен министър Борис Джонсън. По думите му, за Лондон референдумът е неконституционен и Великобритания е обезпокоена от съпътствалото го насилие.

Белгийският премиер Шарл Мишел и председателят на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Ги Верхофстад също заклеймиха проявите на насилие.

Белгийският министър-председател призова за политически диалог в Испания, като заяви, че насилието не може да е отговор. Разнопосочни са реакциите на различните групи в Европарламента, но всички досега осъждат насилието. Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че референдумът не е легитимен, но добави, че каталунците по улиците трябва да бъдат чути. Изцяло осъждам случващото се в Каталуния, заяви пък председателят на Групата на алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад.

От една страна сепаратистките партии придвижиха референдум, забранен от Конституционния съд и то със съзнанието, че малка част от каталунците ще участват в него. От друга, въпреки че действията на Мадрид се базират на съдебно решение има истина диспропорционално сила за спиране на референдума. В Европейския съюз се опитваме да намерим решение чрез политически диалог и при зачитането на конституционния ред, казва още Верхофстад, като добавя, че е крайно време за деескалация на напрежението, както и че решение може да се намери единствено чрез преговори, в това число и с участието на опозицията в парламента на Каталуния. Групата на "Зелените" определи като голяма грешка на испанския премиер полицейското насилие срещу мирни граждани. Съпредседателите на "Зелените" на Европейския свободен Алианс Ска Келер и Филип Ламбертс казват още, че Европейската комисия не може да продължава да си затваря очите за случващото се в Каталуния. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44