Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Референдумът е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да се реши според конституционния ред

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия смята, че сега е време за обединение и стабилност, а не за разделение и фрагментация. Така говорителят на председателя на Европейската комисия, Маргаритис Схинас, отговори на въпрос за референдума за независимост в Каталуния. 

Той припомни, че провеждането му е незаконно от гледна точка на Испанската конституция и призова за диалог между двете страни.
Офисите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на испанския премиер Мариано Рахой бяха в контакт през почивните дни, а по-късно днес се очаква двамата лидери да проведат нов телефонен разговор. Това каза още Схинас. Ето и позицията на Комисията, която той оповести:
Според Испанската конституция вчерашният вот в Каталуния не беше законен. Според Европейската комисия, както и нейният председател Жан-Клод Юнкер повтори многократно, това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да се реши според конституционния ред. Повтаряме и законовата позиция на тази комисия, както и на нейната предшественичка - дори и референдумът да беше организиран според Испанската конституция, то тази територия пак щеше да се окаже извън ЕС.

Схинас каза още, че Европейската комисия вярва в лидерството на испанския премиер Рахой, както и че той ще се справи и в този труден момент при зачитането на Испанската конституция и основните права на засегнатите граждани.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44