Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Четиристранната среща в резиденция "Евксиноград" във Варна на сръбския президент с премиерите на България, Гърция и Румъния е една от водещите теми в сръбския печат днес.  "Сърбия иска: преразгледайте позицията си за Косово", извежда начело вестник  "Новости", докато сръбските издания "Данас" и "Политика" акцентират над изявленията на президента Александър Вучич със заглавия   "Вучич: правото е потъпкано"  и "Вучич: кажете поне - сгрешихме за вас".
Гръцките вестници също отразяват нашироко балкаанската среща във Варна. От вестник "Прото тема" подчертава, че на нея са били отправени послания за мир, сътрудничество и стабилност, както и че четиримата лидери са се договорили следващата им среща да се състои в Белград.  Акцент  е и договореното общо искане от премиерите на Гърция и България към Европейската комисия и нейния председател за осигуряване на европейско финансиране за жп връзката Солун - Варна. Румънските печатни издания пък изваждат начело открития на границата между Румъния и България пропускателен пункт Липница - Кайнарджа.
Една от водещите теми за западния печат е хотелската стая на нападателя от Лас Вегас. Британският вестник "Телеграф" дори публикува снимки, на които се виждат пръснати навсякъде гилзи и оръжия, някои от тях монтирани на триножници, а от американското издания  "Ню Йорк таймс" допълват, че 12 от пушките общо 23-те огнестрелни оръжия са били модифицирани, за да може да изстрелват стотици куршуми в минута. А в коментар на започващия общонационален дебат в Съединените щати за контрола над оръжията, от вестник "Ю Ес Ей тудей" посочват, че близо 50 процента от оръжието, притежавано от частни лица по цял свят, е в  ръцете на американски граждани.
Англоезичните издания коментират и ситуацията в Испания покрай незаконния референдум за независимост на Каталуния. Повече от половината каталунци не гласуваха на референдума, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс", а вестник "Гардиън" пише - " Испанският премиер Мариано Рахой превърна нещо, което трябваше да остане неофициално допитване и да не привлече голямо внимание, в конфликт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44