Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд ще произнесе присъди срещу обвиняемите за опит за убийство на Ердоган

Днес съд в град Мугла ще произнесе присъди срещу обвиняемите за опит за убийство на турския президент Р. Т. Ердоган по време на неуспешния преврат миналата година.

Подсъдими са 47 души – бивши пилоти от военновъздушните сили или военни от специалните части, които в нощта на 15 юли нахлуха в хотела в Мармарис, в който президентът беше на почивка. Целта на заговорниците е била да арестуват или убият турския лидер. Държавният глава обаче беше напуснал малко по-рано мястото.

Освен за опита за убийство подсъдимите отговарят и за членство във въоръжена терористична организация, нанесени материални щети и други по-леки обвинения. Прокуратурата е поискала максимални наказания, включително доживотни присъди.

Тъй като курортът Мармарис попада под юрисдикцията на съда за тежки престъпления в град Мугла, процесът се провежда именно в областния център. Заседанията протичат при изключително засилени мерки за сигурност в сградата на Търговско-промишлената палата в града, тъй като съдебните зали се оказаха тесни да поберат голямото множество. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44