Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основи на сграда, каменни пътеки и гробове на монаси са открити на остров "Св. Иван"

Снимка: БГНЕС

Основи на сграда, каменни пътеки и гробове на монаси са открити през това археологическо лято на остров "Св. Иван", край Созопол. Преди 7 години там бяха намерени мощите на Йоан Предтеча.

Разкритите основи на масивна сграда са разположени на южния бряг на острова и са част от XVII-вековния манастир, съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на проучванията:

Основите са впечатляващи с начина на изграждане, дълбочината. Първият ред, най-долният, се състои от камъни с размери 80 см на 1 метър, което подсказва, че имаме наличие на основа от сграда, която е била не по-малка от 2 етажа.

През това лято археолозите са открили добре оформени каменни пътеки, по които монасите са стигали от килиите до храма. Проучени са и пет нови гроба, които датират от широк период  XI–XVII век.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44