Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България има два месеца за съгласуване на разпоредбите за безопасността на железопътния транспорт

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия поиска от България да съгласува всичките си национални разпоредби с Европейското законодателство за безопасността на железопътния транспорт. Страната ни има 2 месеца да направи това, в противен случай комисията може да внесе иск срещу България в Съда на Европейския съюз.

Според директивата за безопасност на жп транспорта, страните-членки трябва да създадат независим орган по безопасност, както и такъв за разследване на инциденти. Документът изисква също отговорностите по безопасността да бъдат разпределени между различни органи в сектора така, че да не се припокриват. До този момент България не е успяла да осигури независимост на разследващия орган, както и да му даде достатъчно ресурси, заключават от Комисията.

И още едно решение на еврокомисията с днешна дата – тя настоява България, заедно с още осем страни изцяло да приложи европейското законодателство при разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива.  Комисията очаква България и останалите държави да дадат пълна информация какви мерки ще предприемат, за да приложат директивата за изграждането на такава инфраструктура в националните законодателства, иначе би могла да заведе иск срещу тях в Съда на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44